De Glasvezelman

Consultancy

Diensten

Mijn voornaamste specialisatie is het adviseren van bedrijven (klein of groot) op het gebied van aankoop of verkoop van internet en VPN diensten.

Eigenlijk is de eerste vraag die een klant mij vaak stelt, kunnen we internet (of VPN) krijgen in ons bedrijfspand. Op zich een goede vraag die je eigenlijk had moeten stellen voordat je een bedrijfspand huurt of koopt. Dan had je kunnen onderzoeken of er glasvezel in de buurt ligt of niet. 

Voor mij is een veel belangrijkere vraag, wat wil je er mee bereiken? Er is namelijk nogal een groot verschil tussen verschillende situaties. Ben je een eenmanszaak en heb je een (fysieke) fietsenwinkel en gebruik je internet eigenlijk alleen voor je administratie of heb je een groothandel in fietsen en werken er 30 man op kantoor met een web-based applicatie. Iedereen begrijpt dat daar een verschil in zit.

Om tot een goed advies te komen stel ik vaak de vraag: "Wat kost het je als internet een uur, vier uur of zelfs een hele dag niet werkt?" In het geval van de fietsenwinkel zullen de kosten meevallen. Als het internet het een uurtje niet doet, komen de klanten toch wel in de winkel. Bij de groothandel ligt dat anders. Omdat zij in de "cloud" werken ligt het hele bedrijf plat. 

Is er dan zoveel verschil in internetaansluitingen?

Jazeker, als we ons even beperken tot glasvezel, dan heb je Fiber to the Home (FttH) aansluitingen en Fiber to the Office (FttO) aansluitingen. Er zit geen echt verschil in de gebruikte vezel, maar vooral in de aanleg, beschikbaarheid en gebruikte belichtingstechnieken. Een glasvezelaansluiting is, in tegenstelling met COAX, niet overboekt. In veel gevallen maakt FttH gebruik Point to Multipoint technologie. Dat wil zeggen dat er tot in de wijkcentrale (dichtbij dus) gedeeld internet aangeleverd wordt en alleen het laatste stukje voor u alleen is. In het geval van FttO wordt er ook in het aansluitnet tot aan het Internetknooppunt bandbreedte (Point to Point) gereserveerd. Dit is geen technische verklaring van het verschil, maar wel wat het voor veel gebruikers inhoud. Natuurlijk zijn er ook weer allerlei varianten mogelijk. 

Papieren beschikbaarheid of Technische beschikbaarheid?

Kort door de bocht: Vertrouw je je internetprovider en spreek je op papier een beschikbaarheid af of regel je de beschikbaarheid technisch in? Een papieren beschikbaarheid wordt vaak samengevat in een Service Level Agreement (SLA). Hoe beter de SLA, hoe meer deze kost. En wat dekt deze "verzekering" eigenlijk? Vaak beperkt de boete van de provider zich tot één maand termijn van uw abonnement. In voorkomende gevallen, zoals bij de eerder genoemde groothandel, is het te overwegen om het "verzekeringsgeld" in te zetten voor een technisch hogere beschikbaarheid. Bijvoorbeeld door middel van een tweede glasvezel of xDSL back-up lijn. Natuurlijk kan je nog verder gaan door middel van bijvoorbeeld een Border Gateway Protocol (BGP) of een combinatie van papieren en technische beschikbaarheid. 

Wat kost internet nu eigenlijk?

Goede vraag. Maar eigenlijk zou de vraag moeten zijn: "Tegen welke kosten kan ik een internetaansluiting verkrijgen die aan mijn eisen en wensen voldoet?" Hierbij verschilt het tarief dan van ondernemer tot ondernemer. Voor de één is € 50,00 in de maand voldoende, voor de ander volstaat een oplossing van € 1000,00 in de maand nog niet.

Daarom: Vraag het aan mij.